אלפא כולל רקע

למה "אלפא"

תכנית "אלפא" בטכניון היא תכנית מחקר לבני נוער במדעים.

התכנית מעניקה לתלמידים מצטיינים ומחוננים הזדמנות לחוויה מדעית – מחקר בהנחייתם של חוקרים מנוסים. מטרתה לגבש קהילת חוקרים צעירה ואיכותית שתהיה מעורבת כבר בשלב מוקדם בעשייה המדעית. נושאי המחקר ייבחרו מתוך תחומי הידע הנלמדים בטכניון. המחקר יתבצע באמצעים מתקדמים במעבדות המחקר של הטכניון.

מידע כללי

התכנית מתקיימת בטכניון – מכון טכנולוגי לישראל, במסגרת פעילות היחידה לנוער שוחר מדע וטכנולוגיה. זוהי תכנית דו-שנתית שבמהלכה ירכשו המשתתפים מיומנויות של חשיבה גבוהה, תכנון וביצוע מעשי של פרויקט מחקר, ניתוח נתונים,  ופיתוח כישורים להצגת המחקר בכתב ובעל פה. במסגרת התכנית ייחשפו המשתתפים לעמיתים בעלי רקע תרבותי וחברתי מגוון, סקרנים ואוהבי מדעים.

במסגרת תכנית "אלפא" בטכניון התלמידים מבצעים עבודת מחקר ומגישים עבודת גמר ברמת חמש יחידות לימוד לבגרות. עבודת הגמר יכולה להחליף בחינת בגרות במקצוע מדעי בביה"ס או לעמוד כמקצוע מורחב בפני עצמו.

תכנית "אלפא" מופעלת על ידי מרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס במסגרת מיזם משותף עם משרד החינוך – האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים.

התכנית כוללת 3 מעגלים עיקריים:

• ליווי אישי והנחיה מדעית במעבדת מחקר ע"י מנחה אישי חבר סגל או דוקטורנט בטכניון.
  • הקניית מיומנויות מחקר וכתיבה אקדמית עד להגשתה והערכתה של עבודת הגמר ע"י צוות אקדמי מקצועי.
  • תכנית חינוכית-חברתית ערכית וחווייתית בהנחיית צוות חברתי מקצועי.

שלבי תכנית "אלפא" בטכניון

במהלך כיתה ט' - תהליך המיון למועמדים כולל מבחן ארצי, מבחן מדעי, ריאיון אישי ומחנה קיץ ממיין (בקיץ שבין כיתה ט' לכיתה י').

במהלך כיתה י' – עבודה מחקרית עם מנחים אישיים ומפגשים קבוצתיים והגשת הצעת מחקר למשרד החינוך.

סוף כיתה י' – מחנה קיץ מחקרי הכולל עבודה במעבדות וגיבוש חברתי.

במהלך כיתה יא' – עבודה מחקרית עם מנחים אישיים ומפגשים קבוצתיים, המשך כתיבת עבודת המחקר והגשת עבודת גמר ברמה של 5 יחידות לבגרות למשרד החינוך.

שנת יב' – תכנית העשרה ואפשרות להרחבת הפרויקטים המחקריים.

תנאי קבלה ותהליך המיון

התכנית מיועדת לתלמידים מחוננים ומצטיינים הלומדים בשנה"ל תשפ"ד בכיתה ט' בעלי יכולת לימודית גבוהה מאוד, סקרנות מדעית, בגרות, אחריות ויכולת ניהול זמן טובה, מוטיבציה גבוהה להצטיינות אקדמית והתנהגות מכילה ומכבדת.

שלב א'

ההרשמה לתכנית לשנה"ל תשפ"ד תתקיים בתאריכים 12.11.23-14.01.24 דרך אתר מרכז מדעני העתיד  לחץ כאן להרשמה

שלב ב'

מבחן מיון ארצי יתקיים בטכניון ביום ו' - 19.01.24

פרטים מדויקים וזמני הבחינה יישלחו במייל לנרשמים.
הודעה על תוצאות מבחן המיון תועבר במייל לכל הנבחנים.

מה יהיה במבחן?
ניתן להוריד חוברת דוגמאות והסברים למבחן שתעזור לכם להתכונן לקראתו.
לחצו בלינק כדי להוריד את החוברת בעברית או בערבית.
אנא קראו בעיון ובריכוז את ההוראות וההסברים על מנת להגיע מוכנים למבחן.
שפה העברית – לחצו כאן כדי לקבל הנחיות חשובות לקראת המבחן.
שפה הערבית – לחצו כאן כדי לקבל הנחיות חשובות לקראת המבחן.

שלב ג'

מבחן מיון מדעי יתקיים בטכניון ב 8.04.24. רק תלמידים שעברו את שלב ב' יקבלו זימון למבחן.

שלב ד'

ראיונות אישיים לתלמידים שעברו את מבחן המיון המדעי (שלב ג') יתקיימו בתאריכים 16.5.24/15.5.24.

תלמידות/ים שיעברו בהצלחה את המבחן ואת הראיון יוזמנו למחנה הקיץ.

שלב ה'

מחנה קיץ – שבועיים בתנאי פנימייה בטכניון (שלב ממיין) בתאריכים 28.7.24-9.8.24

הקבלה למחנה מתבצעת על סמך שקלול הנתונים מכל שלבי המיון.
ההשתתפות בכל ימי המחנה הינה חובה ומהווה תנאי להמשך השתתפותכם בתכנית.

תלמידות/ים אשר יסיימו בהצלחה את מחנה הקיץ ויעמדו בכל הדרישות והמטלות ימשיכו בתכנית.

מועדי הרשמה

ההרשמה לתכנית בתאריכים

12.11.23-14.01.24

כנסי חשיפה מקוונים

כנסי חשיפה מקוונים ופרונטאליים להצגת התכנית יתקיימו בתאריכים הבאים:

סרט בוגרים ארצי

הבוגרים שלנו

פרטי קשר

דפנה קרטס הרדוף – רכזת תכנית אלפא בטכניון
alpha@pa.technion.ac.il

מסלול במסגרתו ניתן, במקצועות מסוימים שעליהם הוחלט במשרד החינוך, להמיר לתלמידים המשתתפים בתוכנית את הלמידה בבית הספר וההיבחנות בבחינות הבגרות באותו מקצוע בלמידה בקורסים אקדמיים והיבחנות על
תכנית המטפחת תלמידי תיכון מצטיינים ומאפשרת להם ללמוד קורסים אקדמיים בטכניון, במקביל ללימודיהם בביה"ס. במסגרת התכנית התלמידים צוברים נקודות זכות המוכרות לתואר הראשון בטכניון.
תכנית אודיסיאה היא תכנית של לימודים אקדמיים במדעים לבני נוער מחוננים ומצטיינים. במסגרת התכנית התלמידים לומדים קורסים אקדמיים בטכניון ומשתתפים בפעילויות העשרה והעצמה.